preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Crno ili bijelo?Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
Terenska nastava
U tvornici prehrambenih proizvoda Franck - Zagreb   
   
   U listopadu cilj je mladih biologa bio posjetiti neku od prehrambenih industrija u našoj zemlji. Između ostaloga bilo bi dobro upoznati neku od naprednih tehnologija koje bi im dale očite smjernice i "proširile horizonte" kako nastaju prehrambeni proizvodi koji zadovoljavaju sve norme i pri tom zadržavaju svekolko traženu kakvoću proizvoda u svakom smisliu te riječi. Nakon mnogobrojnih prijedloga i razmatranja bezuvijetno je prevagnila odluka da se krene u tvornicu koja je u životu čovjeka naših prostora zastupljena u svim domovima i gotovo da nema domaćinstva koje u svojim policama u kuhinji ili smočnici nema proizvoda na kojem je oznaka FRANCK - Zagreb.    

 

Prvi izbor dežurnog tehnologa bio je industrijski pogon u kojemu se proizvode čajevi. Cijenjeni i poznati diljem svijeta čajevi sa zaštitnim znakom ove tvornicepo mnogima su bez premca ne samo u našoj zemlji, već i izvan granica. O brižnosti proizvodnje i samoj tehnologiji nastajanja čajeva učenici su se mogli i sami uvjeriti. Opijeni raznim mirisima koji se šire iz dobro nam poznate "filter-vrećice" učenici i njihova voditeljica profesorica Mara Balinčić bili su oduševljeni i pomalo iznenađeni ustvari jednostavnošću, ali i umijećem nastanka proizvoda.
 Obučeni po propisu za hodanje proizvodnim pogonima učenici su imali pregršt pitanja za dežurnog tehnologa, jer sve ono što su slušali na satovima dodtne nastave biologije i sve one teorijske instrukcije sada su mogli vidjeti uživo - u praksi. Sve ih je zanimalo! "Koliki mora biti tlak?", "Zašto?". Da, upravo ovo zadnje pitanje najčešće se čulo, što je pomalo i plašilo čovjeka u bijeloj kuti, jer se i sam iznenadio s kojom pozornošću su učenici naše škole ušli u ovu avanturu. Iznenadilo ga je i poznavanje i objašnjanje raznih stručnih pojmova kao "destilacija", "redestilacija", "emulgatori", "kiselost", "vlaga u zraku"...  
   
 

 Novi miris uzbudio je osjetila naših učenika - KAVA! Poznati osjećaj koji ih je odmah podsjetio na obiteljska jutra i izmamio osmijeh na ozarena lica. 

Novo iznenađenje i ushit, ali mora se priznati još jači od mirisa kave izazvao je posjet proizvodnom pogonu s mirisima prženih krumpirića - pogađate - ČIPSSSS....

 Eto, i to je to! Nezaboravno, neopisivo i izvanredno iskustvo - uživo!  Velika hvala svima iz našega i vašega Franka!

   

 
preskoči na navigaciju